Forum Spinpol H.T. Strona Główna Spinpol H.T.
Forum ochrony odgromowej

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kąty osłonowe/komin stalowy na dachu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spinpol H.T. Strona Główna -> Pytania i odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
leszek

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 1:23 pm    Temat postu: kąty osłonowe/komin stalowy na dachu Odpowiedz z cytatem

1. W programie gromexpert zamieszczona jest rodzina wykresów zalezności kąta ochrony (osłonowego) w zależności od wysokości zwodu pionowego i wymaganego poziomu ochrony odgromowej.
Skąd te wykresy są wzięte? W normie widziałem tylko tabelkę dla wybranych wysokosci iglic.

2. Nad poziomem dachu wykonanego z materiału izolacyjnego wznosi się komin z kotłowni gazowej wykonany ze stali (nierdzewnej). Na dachu jest instalacja odgromowa mieszana - generalnie zwody poziome i trochę iglic odgromowych. Komin wystaje nad dach około 3 m. Czy wystraczającym rozwiązaniem ochrony odgromwej jest przyłączenie komina do zwodu poziomego w sąsiedztwie, czy może trzeba zrobić coś więcej?

pozdrawiam
Leszek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Spinpol
Site Admin

PostWysłany: Pon Sty 19, 2009 3:01 pm    Temat postu: Kąty osłonowe/komin stalowy na dachu Odpowiedz z cytatem

Witam Pana!

Ad.1.
Wykresy o które Pan pyta są kluczowymi dla nowych norm gdzie kąt osłonowy jest wartością zmienną, zależną od klasy ochronności i wysokości zwodu - w przeciwieństwie do starych norm serii 5003, gdzie kąty te (wewnętrzny i zewnetrzny) były stałe. Krzywe te wynikają z aproksymacji łuku będącego częścią kuli, linią prostą. Sposób budowy tego wykresu wyjaśniłem w nowym Katalogu 2008 - str. 8, Rys. 9.
Wykresy te, jako najbardziej istotne, znalazły się we wszystkich wydaniach norm serii IEC 1024-1, ENV 61024-1,VDE V 0185 tylko nie w polskiej edycji PN-IEC 61024-1.

Dlaczego?

Sam byłem ciekaw, kiedy pierwszy raz przeglądałem tę normę.

Gwoli wyjaśnienia warto by było spytać o ten problem Przewodniczącego NKP nr 55.

Ad. 2.
Przyłączenie komina do instalacji odgromowej to najprostrzy i najmniej efektywny sposób ochrony - nie eliminuje ewentualnej perforacji blachy.
Bardziej eleganckim rozwiązaniem byłoby rozwiązanie takie jak na fotografii poniżej.

Oczywiście w każdym z powyższych przypadków wartoby było uziemić komin na dole.

Ostatnim rozwiązaniem jest sposób ze zwodem izolowanym, jednak nie zawsze istnieje możliwość zabudowy takiego zwodu.

Serdecznie pozdrawiam
Krzysztof Cedro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lukaszz3

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 8:40 pm    Temat postu: odstępy iskrobezpieczne Odpowiedz z cytatem

nie będę zakładał nowego tematu, ale jak liczę kąty osłonowe w gromexpercie, to dodatkowo ustala mi odstępy iskrobezpieczne, a tak jak jest odgromówka zrobiona na zdjęciach gdzie jest zwód pionowy z drutu FeZn przy kominie, to odstep jest prawie żaden, to jesli mam komin z cegły i daje złód pionowy z drutu, gromexpert policzył mi kąty, to powinienem przestrzegać odstępów i instalować drut powiedzmy 30 cm od komina??

no i instalować poprzez izolator, czy wystarczy tak jak na zdjeciu poprzez wygiety drut??

pozdr
Łukasz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spinpol H.T. Strona Główna -> Pytania i odpowiedzi Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: