|
Spinpol H.T. Forum ochrony odgromowej
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
leszek
|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 1:23 pm Temat postu: kąty osłonowe/komin stalowy na dachu |
|
|
1. W programie gromexpert zamieszczona jest rodzina wykresów zalezności kąta ochrony (osłonowego) w zależności od wysokości zwodu pionowego i wymaganego poziomu ochrony odgromowej.
Skąd te wykresy są wzięte? W normie widziałem tylko tabelkę dla wybranych wysokosci iglic.
2. Nad poziomem dachu wykonanego z materiału izolacyjnego wznosi się komin z kotłowni gazowej wykonany ze stali (nierdzewnej). Na dachu jest instalacja odgromowa mieszana - generalnie zwody poziome i trochę iglic odgromowych. Komin wystaje nad dach około 3 m. Czy wystraczającym rozwiązaniem ochrony odgromwej jest przyłączenie komina do zwodu poziomego w sąsiedztwie, czy może trzeba zrobić coś więcej?
pozdrawiam
Leszek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Spinpol Site Admin
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 3:01 pm Temat postu: Kąty osłonowe/komin stalowy na dachu |
|
|
Witam Pana!
Ad.1.
Wykresy o które Pan pyta są kluczowymi dla nowych norm gdzie kąt osłonowy jest wartością zmienną, zależną od klasy ochronności i wysokości zwodu - w przeciwieństwie do starych norm serii 5003, gdzie kąty te (wewnętrzny i zewnetrzny) były stałe. Krzywe te wynikają z aproksymacji łuku będącego częścią kuli, linią prostą. Sposób budowy tego wykresu wyjaśniłem w nowym Katalogu 2008 - str. 8, Rys. 9.
Wykresy te, jako najbardziej istotne, znalazły się we wszystkich wydaniach norm serii IEC 1024-1, ENV 61024-1,VDE V 0185 tylko nie w polskiej edycji PN-IEC 61024-1.
Dlaczego?
Sam byłem ciekaw, kiedy pierwszy raz przeglądałem tę normę.
Gwoli wyjaśnienia warto by było spytać o ten problem Przewodniczącego NKP nr 55.
Ad. 2.
Przyłączenie komina do instalacji odgromowej to najprostrzy i najmniej efektywny sposób ochrony - nie eliminuje ewentualnej perforacji blachy.
Bardziej eleganckim rozwiązaniem byłoby rozwiązanie takie jak na fotografii poniżej.
Oczywiście w każdym z powyższych przypadków wartoby było uziemić komin na dole.
Ostatnim rozwiązaniem jest sposób ze zwodem izolowanym, jednak nie zawsze istnieje możliwość zabudowy takiego zwodu.
Serdecznie pozdrawiam
Krzysztof Cedro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukaszz3
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 8:40 pm Temat postu: odstępy iskrobezpieczne |
|
|
nie będę zakładał nowego tematu, ale jak liczę kąty osłonowe w gromexpercie, to dodatkowo ustala mi odstępy iskrobezpieczne, a tak jak jest odgromówka zrobiona na zdjęciach gdzie jest zwód pionowy z drutu FeZn przy kominie, to odstep jest prawie żaden, to jesli mam komin z cegły i daje złód pionowy z drutu, gromexpert policzył mi kąty, to powinienem przestrzegać odstępów i instalować drut powiedzmy 30 cm od komina??
no i instalować poprzez izolator, czy wystarczy tak jak na zdjeciu poprzez wygiety drut??
pozdr
Łukasz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|